Geri-domb

A Geri-domb télen – Nagy Tibor felvétele

Geri-domb

Nyíregyházán sokszor hiányoljuk a régi időkből származó építészeti emlékeket. Kevesen tudják, hogy a bokortanyás térség lenyűgöző ősi építményeket rejt. A köznyelv kunhalmoknak nevezi őket, bár a kun néphez vajmi kevés közük van.

Ezek a mementók a Kr. e 2-3000 éve a Kárpát-medencében élő lovas népekhez köthetők, akik az előkelők sírjai fölé szabályos földhalmokat emeltek. A legnagyobb ilyen sírhalmok (szaknyelven kurgánok) magassága – még most, több ezer év elmúltával is – meghaladja a tíz métert. Az Alföldön valaha több tízezer volt belőlük, mára csak pár ezret ismerünk. Az elmúlt évezredek, kivált az utolsó száz év emberi tájhasználata többségüket elpusztította. A ma ismert kurgánok legnagyobb része csupán néhány méter magas, a szántás, elhordás miatt alig felismerhető. Az ép kunhalmok egy részén ritka védett élőlények is élnek. Jogszabályaink értelmében hazánkban ma minden kunhalom védett! Tájképi értékük mellett a kunhalmok azért is fontosak, mert – amennyiben nem szántották be, vagy nem erdősítették őket – az egykori füves sztyeppi élőhelyek fajai számára is menedéket nyújtanak a kultúrtájban.

A bokortanyás térségben tucatnál is több kunhalomról van adatunk, s bár sok mára elpusztult, van mire büszkének lennünk. Hazánk egyik legnagyobb és legépebb kurgánja éppen itt található: A Szabadságbokor közelében álló Geri-domb (más néven Őr-halom) 14 méteres magasságával uralja a környéket, s abszolút értelemben is Nyíregyháza legmagasabb pontja. Tetejéről remek kilátás nyílik déli irányba. Északi oldala erdősített, továbbá keleti és nyugati irányból sem kedvező a rálátás. Régebben ez a halom is magasabb volt, de legfelső része elhordás miatt már „elkopott”.  A Geri-domb nem csupán magasságával tűnik ki, hanem épségével, és azzal is, hogy a felszínét nagyrészt természetes gyep borítja, amit rendszeresen juhnyáj legel. Ha védett növényfajokat nem is találunk itt, de érdekes és ritka környékünkön a csattogó szamóca, bablevelű varjúháj és a kakukkfű. Egy ritkább gombafajunkat: a vastagtönkű kucsmagombát is megtaláltuk már itt. A kunhalom környékének természeti értékét növeli, hogy délről homoki legelő veszi körül, és egy közeli homokfalban a fokozottan védett gyurgyalag jelentős állománya fészkel. A Geri-domb kevéssé ismert, de többek által szívesen látogatott kirándulóhely: egy délutáni bicajos kirándulásra éppen megfelelő. Az utóbbi időben a terepbiciklizés és motorozás kedvelői is egyre gyakrabban látogatnak a területre, ami komoly károkat okoz a kunhalmot borító gyepben.

Szép kunhalmok találhatók ezen kívül Kordovánbokor, Császárszállás, Butyka, valamint Újsortanya környékén is. A Nyíregyháza-Nagycserkesz-Hajdúdorog hármashatáron álló Bene-halom a Csörsz-árka néven ismert, az Alföldön keresztülhúzódó ókori védműrendszer egyik töréspontján áll; egykor határ-, és őrhalomként szolgált.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek