Orrszarvúbogár

Hím orrszarvúbogár – Tömöri László felvétele

Orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis)

Hazánkban elterjedt, ne nem gyakori. Elsősorban a ritkás tölgyerdőket kedveli, ahol lárvái a korhadó fák gyökérrészében élnek. A nappal elrejtőző, inaktív orrszarvúbogarak szürkület és sötétség idején kapnak szárnyra, de meglehetősen lassan és lomhán repülnek. A meleg nyár eleji éjszakákon megjelenő imágók legfőbb feladata a szaporodás. Petéiket leginkább korhadó fatörzsekbe, pusztuló rönkökbe rakják, de esetenként fűrészporba is. A petékből kikelő nagy, sárgásfehér lárvák, a pajorok, melyek az őket körülvevő korhadékkal táplálkoznak, és 2-4 évvel később bebábozódás után kifejlett egyedekké alakulnak át.A bokortanyás térségben viszonylag elterjedt faj.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45553

 Partnerek