Vöröshasú unka

Vöröshasú unka pocsolyában – Nagy Tibor felvétele

Vöröshasú unka (Bombina bombina)

Hazánkban síkvidékeken, dombvidékeken általánosan elterjedt, egyes biotópokban tömeges, de helyenként középhegységeinkben is megtalálható. Növényzettel sűrűn benőtt, gyorsan felmelegedő vízfoltok lakója, szárazföldre ritkábban jár. A látszólag védtelen unkák két nagyon jellegzetes védekezési mechanizmussal próbálják megakadályozni, hogy megegyék őket: az egyik a bombinin nevezetű bőrméreg, a másik az úgynevezett unkareflex (testük fölé fordítják, kihomorítanak, felvillantva ezzel a torok és a has élénk színű, veszélyre figyelmeztető foltjait). Tápláléka rovarokból, pókokból és meztelen csigákból áll. A bokortanyás térség vizes élőhelyeinek környékén gyakori faj.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 10.000 Ft

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

41959

 Partnerek