Mocsári béka

Párzó nászruhás mocsári békák – Somlai Tibor felvétele

Mocsári béka (Rana arvalis)

Magyarországon a folyókat kísérő holtágak, lápok, mocsarak, nedves ártéri erdők jellegzetes faja, esetenként halastavakon is találkozhatunk vele, különösen az alföldeken. Elterjedési területe is mutatja, hogy nem melegigényes faj, akár novemberig találkozhatunk vele. Vízben vagy annak közelében telel át. Általában március végén szaporodik, melyhez hímek színpompás, azúrkék nászruhát öltenek magukra. Az év nagy részében szárazföldi életmódot folytat. A szürkületi, éjszakai órákban vadászik, rövid ugrásokkal szedi össze el férgekből, ízeltlábúakból, csigákból, gilisztákból álló táplálékát. A bokortanyás térségben viszonylag ritka, csak a mocsaras, lápos élőhelyeken fordul elő.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

41960

 Partnerek