Kacsafarkú szender

Kacsafarkú szender – Gilányi Gábor felvétele

Kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum)

Valódi hazája Európa déli része, ahonnan minden évben észak felé vándorol. Hazánba is főleg vándorlás útján jut el, bár szubmediterrán jellegű helyeken állandó, áttelelő faj. Az erdőszéleket, tisztásokat kedveli, de kertekben is előfordulhat. Jellegzetes, nappal aktív szenderfaj. Napközben a virágok között cikázik, majd kolibri módjára megáll és hosszú pödörnyelvével szívja a nektárt. Két nemzedéke májustól júliusig, illetve augusztustól októberig repül.

Hernyója zöld színű, világos oldalsávokkal, apró fehér pettyekkel, és kékes farkocska díszíti. Tápnövényei az imola-, galaj- és tyúkhúr-fajok. A bokortanyás térségben szórványos előfordulású faj.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34535

 Partnerek